top of page
  • SevenEight

Wie beslist als jij het niet meer kan? Regel het met een levenstestamentIn een testament leg je vast wat er moet gebeuren als jij er niet meer bent. Maar wat gebeurt er als jij door ziekte (dementie of coma) geen beslissingen meer kunt nemen? In principe bepaalt dan de kantonrechter wie jouw belangen mag behartigen. Wil je de regie in eigen hand houden? Met een algemene volmacht of levenstestament stel jij zelf iemand aan.


Wellicht heb je nu al iemand een volmachtiging gegeven om bijvoorbeeld je belastingaangiftes te doen of jouw verzekeringen te regelen. In dat geval gaat het vaak om een ‘onderhandse volmacht’. Een dergelijke machtiging geeft niet het recht om zomaar alles te regelen. Wil je dat ook bankzaken of medische zaken geregeld worden? Dat kan je bij de notaris vastleggen in een algemene volmacht of levenstestament.


Algemene volmacht voor je financiën

Met een algemene volmacht benoem je iemand als vertegenwoordiger van voornamelijk financiële zaken. Denk hierbij aan:


  • Het regelen van bankzaken

  • Het beleggen van vermogen

  • Aan- en verkoop van onroerende goederen

  • Omgang met een gekregen erfenis

  • Het toewijzen van giften en schenkingen


Je kunt in een algemene volmacht ook iemand benoemen die toezicht houdt op de vertegenwoordiger, zoals de notaris. Deze toezichthouder ziet er op toe dat geen misbruik wordt gemaakt van de bevoegdheden.


Lees het volledige artikel op hansenaaldering.nl

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page