top of page
  • SevenEight

Spaarders gewaarschuwd voor negatieve spaarrente

Bijgewerkt op: 10 sep. 2019Even was het stil rond de negatieve spaarrente. Inmiddels staat een mogelijke spaarrente onder het nulpunt weer volop in de belangstelling. Vooral banken zelf brengen het fenomeen ter sprake. Waar het jaren geleden ondenkbaar was, geven de bankbestuurders nu aan dat het niet uit te sluiten valt. Hoe werkt zo’n negatieve spaarrente eigenlijk en hebben de ontwikkelingen ook gevolgen voor hypotheken?


De rente die jij ontvangt op je spaarrekening is extreem laag. Samengevat heeft dit twee oorzaken. Banken kunnen ook op andere manieren aan geld komen, tegen extreem lage kosten. Jou een hoge rente aanbieden heeft daarom weinig zin. Daarnaast hebben ze minder interesse in het aantrekken van kapitaal. Het geld moet weer geïnvesteerd worden en dat is niet makkelijk in deze economie. Ook de rente op leningen is laag en banken zien de winstmarge hierop slinken.


Voorbereiden op negatieve spaarrente

Begin augustus trapte ING topman Ralph Hamers af met een interview waarin hij het rekenen van een negatieve spaarrente als optie noemde. Klanten reageerden ontstemd. De commotie was nog niet weggeëbd of ook Wiebe Draijer, topman van Rabobank, kwam met een soortelijke boodschap. Beide heren hielden een paar slagen om de arm en gaven aan voorzichtig te handelen, mocht het ooit zo ver komen.


Lees het volledige artikel op Wegwijs.nl4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page