top of page
  • SevenEight

Spaarbank met Russische roots failliet, spaarders krijgen geld terug


1994 is De Amsterdam Trade Bank (ATB) in Nederland actief. De relatief kleine spaarbank verstrekte jarenlang een fors hogere spaarrente dan gemiddeld. ATB is onderdeel van een concern met wortels in Rusland. Aan het Nederlandse avontuur komt door Westerse sancties een eind. De 23.000 particuliere spaarders ontvangen compensatie vanuit het depositogarantiestelsel.


ATB komt uit de koker van Michaïl Fridman, een Russisch zakenman die voorkomt op sanctielijst van de EU. De curatoren van advocatenbureau Stibbe linken het faillissement aan de sancties. "De bank kon software van betalingssystemen niet meer gebruiken, waardoor het doen van betalingen onmogelijk werd."


Spaarders gecompenseerd

De 23.000 particuliere spaarders worden gecompenseerd vanuit het Nederlandse

depositogarantiestelsel. Gemiddeld hebben spaarders €30.000 ondergebracht bij de van oorsprong Russische bank. De Nederlandsche Bank (DNB) regelt de compensatie voor de spaarders. Alle rekeninghouders ontvangen per post automatisch bericht over de activering van het depositogarantiestelsel en informatie over de uitbetaling. Daarnaast wordt uiterlijk 6 mei op www.dnb.nl een specifieke pagina geopend voor gedupeerden.


3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page