top of page
  • SevenEight

Rente ECB fors omhoog. Eerste verhoging sinds 2011


Voor het eerst sinds 2011 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogd. In plaats van de eerder verwachte 0.25 procent stijgen de belangrijkste rentetarieven met een half procentpunt. Met deze grote stap probeert de ECB inflatie in de Eurozone te beteugelen. Dit is vooral goed nieuws voor spaarders, die op termijn meer rendement over hun spaargeld mogen verwachten.


Al jaren is de rente laag. Banken als ING, ABN en Rabobank kunnen hierdoor tegen zeer lage kosten geld lenen bij de ECB. Een voordeel voor deze banken, zou je denken. Toch heeft het ook een keerzijde. Geld dat banken tijdelijk over hebben, kunnen ze stallen bij de ECB. Hiervoor kregen ze geen vergoeding maar moesten juist boeterente betalen. Dit beleid wordt nu langzamerhand losgelaten.


Inflatie beteugelen

Producten en diensten zijn in een korte tijd fors duurder geworden. Dit merk je ongetwijfeld zelf ook in de supermarkt en bij de benzinepomp. Met het verhogen van de rente probeert de ECB deze inflatie tegen te gaan. Als sparen weer interessanter wordt en lenen juist duurder, geven consumenten minder snel gel geld uit. Het idee is dat dit uiteindelijk de inflatie omlaag brengt. Kanttekening is dat een deel van de prijsstijgingen op dit moment wordt veroorzaakt door de hoge prijs van olie en gas, vooral veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.


3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page