top of page
  • SevenEight

Rente op lening mag maximaal 10 procent bedragen


Wie een lening afsluit, een koop op afbetaling doet of rood staat, betaalt daar rente over. Sinds 10 augustus 2020 mag deze rente bij nieuwe contracten niet hoger zijn dan 10 procent per jaar. De overheid heeft dit limiet ingesteld ter bescherming van consumenten. De regel wordt door de aanhoudende coronacrisis verlengd tot in ieder geval 1 september 2021. Heb jij op dit moment een lening lopen? Ga dan sowieso na of het voordeliger kan.


Voordat de crisis uitbrak was de maximale toegestane rente 14 procent per jaar. De verlaging naar 10 procent moet ervoor zorgen dat je tegen lagere kosten kunt lenen.


Rente lening begrensd op 10 procent

Met de lage rente is het prima mogelijk om voor je auto, badkamer of ander doel een lening af te sluiten. Zeker als het om een reguliere persoonlijke lening of doorlopend krediet gaat. De grens wordt eerder opgezocht als je de auto nu koopt en later betaalt of iets anders koopt op afbetaling. Ook wanneer je aankopen financiert per creditcard kunnen de kosten hoog oplopen.


Flitskredieten aangepakt

Een aparte categorie waar de overheid al langer haar pijlen op richt zijn aanbieders van zogenaamde flitskredieten. Deze aanbieders lenen over het algemeen kleine bedragen uit, bijvoorbeeld wanneer mensen net niet het eind van de maand halen. Niet alleen de rente op de leningen is hoger dan gemiddeld, je loopt ook het risico op hoge aanvullende kosten. Zo werd het van oorsprong Finse Ferratum nog op de vingers getikt. Mensen met een lening moeten deze binnen vijf dagen terugbetalen. Lukt dit niet, dan volgt een boete die fors kan oplopen.


Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page