top of page
  • SevenEight

Rente familiehypotheek niet overdrijven


Een familiehypotheek kan voor starters de opstap zijn naar een eigen woning. Eigen geld meenemen is voor deze groep vaak lastig. Het financiële gat wordt opgevuld door een lening bij de ouders. Ook bij een familielening geldt het recht op hypotheekrenteaftrek. Regel is wel dat er een ‘marktconforme’ rente wordt gerekend. Dat is geen 9 procent, zo is het oordeel van het gerechtshof in een hoger beroep.


Het beroep was aangespannen door een stel dat in 2015 ruim €270.000 leende in de vorm van een familiehypotheek. Er werd een hypotheekrente afgesproken van 9 procent en een looptijd van 30 jaar. Na de belastingaangifte kwam de Belastingdienst in het verweer. De dienst vond een percentage van 4,5 realistischer. Na de rechtbank van Den Haag deelt ook het gerechtshof die mening.


Waarom hogere hypotheekrente rekenen?

Bij een reguliere hypotheek is een hoger dan gebruikelijke hypotheekrente geen voordeel. Het voordeel van hypotheekrenteaftrek weegt namelijk niet op tegen de hogere rentelasten. Bij een familiehypotheek kan een hogere rente juist wel voordelig zijn. Zeker als rendement maken niet het doel van de ouders is. De zoon of dochter kan meer rentelasten van het belastbaar inkomen aftrekken. De betaalde rente kunnen de ouders op hun beurt weer (deels) fiscaal vriendelijk schenken aan het kroost.


Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl

9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page