top of page
  • SevenEight

Hypotheekrentes in pauzestand door problemen bij banken


Eind vorige week ging de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) failliet. Het faillissement zorgde wereldwijd voor een schokgolf op de financiële markten. De sterk gestegen rente in de afgelopen tijd was één van de oorzaken van de problemen bij de bank. Verwacht wordt dat Centrale Banken hierdoor voorzichtiger worden met het verder verhogen van de rentes. Is die veronderstelling terecht?


De vorige financiële crisis begon met problemen bij Lehman Brothers, ook een Amerikaanse bank. Een directe vergelijking met de Silicon Valley Bank (SVB) is niet reëel. De SVB had vooral startende bedrijven als klant, die hun groeikapitaal bij de bank hadden ondergebracht. Bij de laatste kredietcrisis waren vooral hoge schulden van huiseigenaren het probleem, in combinatie met te lage buffers van banken.


Amerikaanse overheid staat garant

Op de financiële markt zat de schrik er goed in. Na de SVB kwamen nog twee Amerikaanse banken in de problemen. De Amerikaanse overheid trok meteen alles uit de kast om iedereen te kalmeren. Onder andere met de garantie dat het geld van klanten bij de banken gegarandeerd werd door de staat. Deze bescherming geldt niet voor aandeelhouders in de banken zelf, waaronder ook Nederlandse pensioenfondsen.


3 weergaven0 opmerkingen
bottom of page