top of page
  • SevenEight

Prinsjesdag 2022: overzicht maatregelen


Prinsjesdag was in de afgelopen jaren vooral een formaliteit. Dit jaar is het wel anders. Hoge energietarieven en dure boodschappen hollen de koopkracht uit. Een pakket aan maatregelen moet de pijn te verzachten. We zetten de belangrijkste besluiten van Prinsjesdag 2022 voor je op een rij.


Maximumtarief voor gas en elektriciteit

De overheid gaat huishoudens ondersteunen door volgend jaar een maximale gasprijs in te stellen. Het plan is als volgt. Je betaalt vanaf januari 2023 maximaal de gasprijs van afgelopen januari. Het resterende deel van de rekening legt de energiemaatschappij bij de overheid neer. Er geldt wel een beperking. Verbruik je meer gas dan een gemiddeld, dan betaal je voor het merendeel wel de actuele gasprijs. Daarbij gaat de overheid uit van 1200 m3 gas en 2400 kWh elektriciteit per jaar.


Wat betreft de gasprijs overweegt de overheid een plafond van € 1,50 per m3, waar nu € 4 en hoger geen uitzondering is. Een kWh aan elektra zou maximaal 70 cent gaan kosten bij gemiddeld gebruik. Ieder huishouden profiteert in principe evenveel van het prijsplafond, aangezien er niet naar het inkomen wordt gekeken. Woon je in een minder geïsoleerde woning en is je gasverbruik hoger dan gemiddeld? In die situatie kan je alsnog te maken krijgen met relatief hoge energiekosten. Hetzelfde geldt als je een relatief groot huis hebt en om die reden meer dan gemiddeld verstookt.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page