top of page
  • SevenEight

Pensioenfondsen staan er beter voor, maar inflatie is spelbrekerPensioenfondsen zagen de waarde van hun beleggingen fors dalen in de afgelopen periode. Vooral alle onrust in de wereld zorgt voor lagere aandelenkoersen. Ondanks deze ontwikkeling staan de fondsen er financieel beter voor dan een jaar geleden. Reden is de sterk gestegen rente, die het verhogen van pensioenen een stap dichterbij brengt.


Voor pensioenfondsen is de dekkingsgraad een belangrijk gegeven. Is deze dekkingsgraad 100 procent, dan heeft een fonds voor iedere euro die (later) aan pensioen wordt uitgekeerd precies € 1 aan vermogen. De dekkingsgraad van pensioenfondsen geeft vooral een momentopname weer. De ontwikkeling op lagere termijn kan je aflezen aan de beleidsdekkingsgraad, ofwel de gemiddelde dekkingsgraad uit de afgelopen 12 maanden.


Pensioenfondsen staan er beter voor

Ambtenarenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, rapporteerde recent een beleidsdekkingsgraad van 116,4 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het percentage nog op 102,8 procent. Sinds die tijd zorgt vooral een stijgende rente voor een meer optimisme bij pensioenfondsen. Naast het ABP zagen ook fondsen als Zorg en Welzijn, PME en PMT de vooruitzichten verbeteren.


Lees het volledige artikel op wegwijs.nl

2 weergaven0 opmerkingen
bottom of page