top of page
  • SevenEight

Overlijdensrisicoverzekering weer goedkoper. Let hierop bij het oversluiten


In 2022 zijn de premies voor de overlijdensrisicoverzekering (ORV) gedaald. Hiermee zet de dalende trend uit de voorgaande jaren door. Met deze verzekering dek je het financiële risico van overlijden. Heb jij een ORV en betaal je mogelijk meer dan nodig? Oversluiten is vaak goed mogelijk.


Als je tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt, dan keert de verzekeraar een vooraf overeengekomen bedrag aan de nabestaanden uit. De gemiddelde premie is in 2022 met 8,2% gedaald, zo blijkt uit cijfers van MoneyView. Vooral de hoogste premies daalden fors (-16,2%). Dit is vooral te verklaren door het verdwijnen van ORV’s met een afkoopwaarde. Daarnaast is een ORV ook niet altijd meer verplicht bij een hypotheek (met NHG), waardoor ze minder intrek zijn.


Overlijdensrisicoverzekering met afkoopwaarde verdwijnt

Bij een ORV met een afkoopwaarde blijft de premie tijdens de looptijd gelijk. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het risico op overlijden groter. Omdat de premie gelijk blijft, betaal je aan het begin ‘te veel’ premie in vergelijking met het risico. Bij het vroegtijdig stopzetten van de verzekering heb je eigenlijk te veel premie betaalt voor het afgedekte risico. Bij een ORV met een afkoopwaarde wordt dit overschot aan je uitgekeerd. Dit maakt het duurder voor de verzekeraar.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page