top of page
  • SevenEight

Minder huishoudens met schulden. Wel toename bij ZZP’ers en zelfstandigen


Ondanks de coronacrisis is het aantal huishoudens met problematische schulden niet toegenomen. Op 1 oktober 2020 ging het om ruim 614.000 huishoudens, ofwel 7,6% van alle particuliere huishoudens. Voor de crisis lag dit percentage zelfs nipt hoger. Wel is een toename zichtbaar onder ZZP’ers en zelfstandigen.


In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bracht het CBS in kaart hoe is gesteld met schuldenproblemen bij Nederlandse huishoudens. Het kan enige tijd duren voordat schulden de stempel problematisch krijgen. Ook worden niet alle schulden geregistreerd, bijvoorbeeld schulden bij familieleden of kennissen. Het kan dus zijn dat niet alle schulden al zichtbaar waren bij de meting afgelopen oktober.

Wanneer zijn schulden problematisch? Een keer de energierekening later overmaken valt niet meteen onder de noemer problematisch. Het CBS heeft verschillende criteria vastgesteld waar tenminste één persoon in het huishouden aan moet voldoen. Voorbeelden zijn:

  • Heeft een bij het BKR geregistreerde betalingsachterstand

  • Heeft ten minste zes maanden de zorgpremie niet betaald

  • Heeft langer dan 27 maanden een toeslagschuld van minimaal €50 openstaan bij de Belastingdienst

  • Heeft langer dan 15 maanden een schuld van minimaal €50 voor overige belastingaanslagen openstaan bij de Belastingdienst.


Lees het volledige artikel op findigo.nl

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page