top of page
  • SevenEight

Minder appartementen en meer rijtjeshuizen nodig


Bij woningbouwplannen wordt veel nadruk gelegd op appartementen. Te veel, zo stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De vraag naar appartementen stijgt weliswaar, maar niet in de pas met met de bouwplannen. Voor het verlichten van de woningmarkt ziet het instituut meer heil in rijtjeshuizen en andere woningen ‘op de grond’.


Op dit moment woont 66 procent van de huishoudens in een eengezinswoning en 33 procent in een appartement. De verwachting is dat de vraag naar appartementen tot 2030 toeneemt. Vooral jongeren huishoudens en migranten zijn toegewezen op een appartement. Toch voorziet het EIB dat er ook in de toekomst meer behoefte is aan eengezinswoningen.

Aanbod nieuwe appartementen neemt sterker toe dan de vraag Het EIB heeft gekeken naar de bouwplannen tot 2030, in relatie tot de verwachte vraag. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen appartementen en grondgebonden woningen. Vooral in stedelijke gebieden neemt het geplande aantal appartementen harder toe dan de verwachte vraag. Hierbij is al rekening gehouden met zaken als individualisering, migratie en vergrijzing.3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page