top of page
  • SevenEight

Meer studieschuld = minder hypotheekHet nieuwe leenstelsel zorgt voor stijgende studieschulden. Meer studenten lenen en ook het totale bedrag stijgt sinds de invoering in 2015. Dit jaar staat de teller op 19,3 miljard euro in totaal. Met een studieschuld valt je maximaal mogelijke hypotheek over het algemeen lager uit. Het verschil kan oplopen tot duizenden euro’s. Of en hoeveel je minder kunt lenen, hangt onder andere af van de startdatum.


Hoe jonger de generatie studenten, hoe groter de gemiddelde studieschuld is. Zo hebben studenten die in 2000 zijn geboren op hun 18e jaar gemiddeld 2,7 duizend euro studieschuld opgebouwd. Voor de generatie met geboortejaar 1994 was dat op 18-jarige leeftijd gemiddeld 1,5 duizend euro. Ook hebben de jongere generaties vaker een studieschuld dan de oudere. Van de in 2000 geboren studenten hebben er 34.000 op 18-jarige leeftijd geleend om hun studie te bekostigen. Dit is bijna drie keer zoveel als de in 1994 geboren studenten op die leeftijd.


Terugbetalen studieschuld voor en na 2015

Gaat het om een studieschuld van voor 2015, dan moet deze in uiterlijk 15 jaar terugbetaald worden. Voor een studieschuld van na 2015 ligt deze periode op 35 jaar. Dit verschil zorgt voor uiteenlopende maandlasten waar de bank rekening mee houdt bij het bepalen van de maximale hypotheek.


Lees het volledige artikel op Wegwijs.nl

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page