top of page
  • SevenEight

Huis en hypotheek: dit verandert per 2023


In 2023 verandert het nodige rond je huis en hypotheek. Denk aan de afschaffing van de jubelton, verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek en het aanpassen van de leennorm. Wil je jouw woning isoleren, ook voor één maatregel kan je vanaf volgend jaar subsidie aanvragen. Neem het overzicht door, zodat je weet wat je kunt verwachten.


Jubelton drastisch verlaagd

Wil je jouw kinderen nog de jubelton schenken? Onderneem dan snel actie. Volgend jaar wordt de jubelton van € 106.671 naar € 28.947 verlaagd. Dit bedrag staat gelijk aan de eenmalig verhoogde vrijstelling. Ook als je nu nog niet het volledige bedrag beschikbaar hebt, kun je nu al wel een schenking doen en deze aanmerken als de jubelton. In 2023 mag je deze namelijk aanvullen tot een ton. Voorheen kon je de schenking spreiden over drie jaar. Die mogelijkheid is beperkt omdat de jubelton in 2024 helemaal wordt afgeschaft.


Afbouw hypotheekrenteaftrek

In 2020 kwam de afbouw van de hypotheekrenteaftrek in een stroomversnelling. Volgend jaar wordt het eindpunt bereikt. Je kunt de hypotheekrente dan tegen maximaal 36,93% aftrekken. Dit tarief geldt overigens voor alle andere aftrekbare kosten. Voor inkomens tot € 73.031 is dit gelijk aan het belastingtarief. Voor inkomens boven deze grens komt de verlaging harder aan, aangezien de inkomstenbelasting met 49,50% een stuk hoger ligt.
4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page