top of page
  • SevenEight

Het nieuwe pensioenstelsel: de hoofdlijnen


Het nieuwe pensioenstelsel is een feit. Ook de Eerste Kamer is akkoord met het hervormen van het een na beste pensioenstelsel ter wereld. Hiermee gaat een van de grootste financiële operaties van start, met gevolgen voor miljoenen Nederlanders. Hoewel veel details nog uitgewerkt moeten worden, zetten we alvast de hoofdlijnen voor je uit.


Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie zogenaamde pijlers. De eerste pijler is de basis en wordt verzorgd door de overheid met de AOW-uitkering. De tweede pijler bestaat uit pensioen dat je kunt opbouwen via jouw werkgever. Vaak heeft de werkgever zich aangesloten bij een pensioenfonds dat de opbouw regelt. Binnen de derde pijler kun je zelf een aanvullend pensioen opbouwen. De hervorming van het pensioenstelsel richt zich voornamelijk op de tweede pijler.


Individuele pensioenopbouw in plaats van collectief

In het huidige stelsel legt iedereen dezelfde premie in voor de gezamenlijke pensioenpot van het pensioenfonds. In het nieuwe stelsel wordt de collectieve pot vervangen door individuele potjes. Het voordeel hiervan is dat je kunt beleggen op de manier die op dat moment bij je levensfase past. Zo kun je op jongere leeftijd doorgaans risicovoller beleggen dan wanneer je pensioenleeftijd al in zicht is. Je hebt immers langer de tijd om eventuele tegenvallers op te vangen.


2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page