top of page
  • SevenEight

Gaat de hypotheekrente nu echt stijgen?


Recent kwam de rente op een Nederlandse staatsobligatie boven de nul procent uit. Voor het eerst sinds maart vorig jaar leverden deze leningen weer rente op in plaats van kosten voor de koper ervan. Deze rente wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente. Valt er een opleving van de hypotheekrente te verwachten?


Waarom stijgt de rente op staatsobligaties? Belangrijke rentestanden worden bepaald door centrale banken als de Europese ECB en de Amerikaanse FED. Deze instanties doen er tot nu toe alles aan om de rente laag te houden. Hiermee willen ze ervoor zorgen dat bedrijven en consumenten geld blijven uitgeven in plaats van oppotten. Dit remt ook de rente op staatsobligaties.

De keerzijde van een goed lopende wereldeconomie is het risico op inflatie. Te hard stijgende prijzen van producten en diensten kunnen een gevaar zijn voor economische groei. Verschillende zaken kunnen zorgen voor oplopende inflatie, zoals de enorme stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid en lichtpuntjes in de strijd tegen Covid. Ook in Nederland kan hierdoor op termijn de inflatie stijgen. Beleggers in staatsobligaties nemen hierdoor minder snel genoegen met een lage rentevergoeding.


Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl

9 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page