top of page
  • SevenEight

Gaan we minder belasting betalen over spaargeld en beleggingen?Over een deel van jouw spaarsaldo en beleggingen betaal je betasting. De overheid bepaalt hoe deze zogenaamde vermogensbelasting tot stand komt. Plannen om dit systeem drastisch te wijzigen zijn alweer van de baan. In plaats daarvan wordt gezocht naar een tijdelijke oplossing, waaronder het verhogen van het bedrag waarover je belasting betaalt. Wat is het gevolg hiervan voor jou als spaarder, belegger of koper van een tweede woning?


Even terug naar de vraag waarom de belasting überhaupt aan verandering toe is. Op dit moment betaal je belasting als jouw bezittingen in box-3 boven de € 30.846 uitkomen. Waar je bezit uit bestaat doet daarbij niet ter zake. Dit is vooral nadelig voor spaarders. Zij betalen relatief veel belasting over spaargeld, terwijl de rente bij banken zo laag is dat sparen nagenoeg niets oplevert. Het nieuwe plan zou daar rekening mee houden.


Zo zou de nieuwe spaartaks werken

Per 1 januari 2022 zou de belasting wijzigen en er wel onderscheid gemaakt worden in het type vermogen. Kort door de bocht konden spaarders rekenen op een lagere heffing over hun spaargeld, terwijl beleggers in bijvoorbeeld aandelen of verhuurwoningen in verhouding meer gingen betalen. Op die manier had de overheid voor ogen om de belasting beter af te stemmen op het rendement op je vermogen. Het plan oogste al snel de nodige kritiek. Onder andere omdat het beleggers zou stimuleren meer risico te nemen in een zoektocht naar het hoogste rendement.


Lees het volledige artikel op Findigo.nl

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page