top of page
  • SevenEight

Ga je samenwonen? Check je pensioen, hypotheek en verzekeringen


Met samenwonen ga je een nieuwe levensfase in. Zorg dat jij en je partner, naast praktische zaken, ook de financiën goed regelen. Maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken. Loopt je relatie onverwacht op de klippen, dan heb je namelijk niet automatisch recht op de woonruimte. Ook je erfenis of pensioen is niet in iedere situatie standaard geregeld.


Wanneer je samenwoont, is er weinig in de wet voor jullie geregeld. Dit kan voordelen hebben. Zo blijven alle bezittingen gescheiden en zijn jullie niet automatisch verantwoordelijk voor elkaars schulden. Toch kleven er ook nadelen aan. Onderstaand belangrijke aandachtspunten.


Niet automatisch recht op de woning

Wanneer je bij je partner intrekt, ben je niet automatisch eigenaar van de woning en heb je niet standaard het recht om de woning te huren. Bepalend is wie het koop- of huurcontract getekend heeft. De ondertekenaar heeft het recht om in de woning te blijven als de relatie onverhoopt eindigt. De ander moet dus op zoek naar andere woonruimte. Voor meer zekerheid kun je jezelf laten inschrijven als medehuurder, of deels eigenaar van de woning worden. Dit laatste moet je regelen bij de notaris.


3 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page