top of page
  • SevenEight

Funda wint rechtszaak om voortrekken NVM makelaars


In verleden hadden NVM-makelaars meer mogelijkheden dan andere makelaarsorganisaties. Zo konden alleen NVM-makelaars een ‘Tophuis’ instellen en kwamen nieuwe presentatiemogelijkheden het eerst voor aangesloten makelaarskantoren beschikbaar. Dit tegen het zere been van VBO-makelaars, dat al in 2012 een slepende rechtszaak startte over de verschillen. Waar ging dat precies over en wat was het oordeel van de rechtbank?


Door het anders omgaan met het aanbod van verschillende makelaars was er sprake van machtsmisbruik, zo was de aanklacht van VBO-makelaars. Recent heeft het Gerechtshof Amsterdam de vorderingen afgewezen. Hiermee was de uitkomst van het hoger beroep gelijk aan een eerdere uitspraak uit 2018.


Waar ging het geschil met Funda over? In de uitspraak van het hoger beroep staan de volgende privileges beschreven ten opzichte van andere makelaarsverenigingen als VBO, waarvan de meeste privileges al jarenlang niet meer bestaan:

  • NVM-makelaars kunnen gebruik maken van bepaalde functies, zoals het logo ‘openhuizendag’ en de vermelding ‘tophuis’ (tegen betaling komt een ‘tophuis’ hoger in de lijst met zoekresultaten). Andere makelaars hebben geen toegang tot deze functies, althans niet op gelijke voet.

  • Het logo ‘openhuizendag’ is wel voor andere makelaars beschikbaar, maar de website verwijdert het logo in de periode van één week voor tot één week na de datum waarop de ‘NVM Open Huizen Route’ plaatsvindt.

  • NVM-makelaars kunnen op de website een uitgebreide kantoorpagina plaatsen en daar hun diensten aanprijzen. Deze dienst is gratis. NVM-makelaars kunnen daarnaast tegen betaling advertenties en andere reclame-uitingen, zoals banners, op de website plaatsen. Andere makelaars hebben geen toegang tot deze functies, althans niet op gelijke voet.

  • Nieuwe diensten (audiovisuele presentatie, het bewaren van een woning, een printvriendelijke versie, een knop voor reageren op de woning of een afspraak plannen) zijn de eerste negen maanden na introductie alleen toegankelijk voor NVM-makelaars.


Lees het volledige artikel op Hansenaaldering.nl

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page