top of page
  • SevenEight

DNB: woningprijs daalt maar herstelt in 2025


Voor heel 2023 verwacht De Nederlandsche Bank (DNB) dat de huizenprijzen 5,1 procent dalen vergeleken met een jaar eerder. Dit is een neerwaartse bijstelling ten opzichte van de eerdere voorspelling uit december vorig jaar. Ook voor 2024 wordt een daling verwacht, al is deze met 3,8 procent minder sterk dan dit jaar. Na deze periode ziet DNB de huizenprijzen weer stijgen.


In het scenario van DNB ligt de woningprijs eind volgend jaar circa 10 procent lager dan in de piek van 2022. Gelet op de sterke stijging van de woningprijzen in de afgelopen jaren is dit een bescheiden terugval. Alhoewel DNB aangeeft dat dalende prijzen een risico kunnen vormen voor huishoudens, verwacht de instantie niet dat de afkoelende woningmarkt tot financiële stabiliteitsrisico’s leidt.


Stijgende rente zorg voor lagere huizenprijzen

De afkoeling van de woningmarkt is terug te zien in dalende transacties en lagere prijzen. Deze ontwikkeling is vooral toe te schrijven aan de gestegen hypotheekrente. Waar je juni vorig jaar nog een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar kon afsluiten tegen 2.88 procent, schommelt deze rente nu rond de 4.02 procent. De hogere maandlasten die dit met zich meebrengt, zorgt voor minder financiële ruimte bij het kopen van een woning.


2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page