top of page
  • SevenEight

De woningprijs daalt. Wat zijn de vooruitzichten?


De gekte op de woningmarkt is al even voorbij. Voor het eerst sinds 2014 zijn de woningprijzen gedaald op jaarbasis. Op maandbasis dalen de huizenprijs al een tijdje, met uitzondering van januari. Economen van ABN en Rabobank zien wel licht aan het einde van de tunnel.


Bestaande koopwoningen waren in februari 0,8% goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In vergelijking met januari is de huizenprijs met 1,5% gedaald. In februari betaalde je gemiddeld € 410.189 voor een bestaande woning. Ondanks de daling ligt de woningprijs nog steeds 90% hoger dan op het dieptepunt in 2013.


Stijgende lonen en sterke arbeidsmarkt

Rabobank economen hebben hun eerdere voorspelling over de woningmarkt naar beneden bijgesteld. Ze verwachten nu dat de huizenprijzen dit jaar 4,2% lager liggen. Hiermee wordt een koophuis eind van dit jaar 7,6% goedkoper dan de piek halverwege 2022. ABN voorziet voor het huidige jaar een iets grotere prijsdaling van -6%.


Beide banken verwachten in 2024 een daling, al zullen de prijzen later in 2024 stabiliseren. Door de daling van de huizenprijzen worden woningen betaalbaarder voor meer mensen. Daarnaast is het gemiddelde loon flink gestegen, zijn mensen meer gaan werken en is de arbeidsmarkt sterk. Hierdoor is er meer ruimte voor de hypotheek, ondanks de hogere rente.


2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page