top of page
  • SevenEight

ABN schrapt spaarrente. Volgen Rabobank en ING?


De kogel is door de kerk bij ABN Amro. Vanaf april ontvangen spaarders bij de bank geen rente meer over hun spaarsaldo. Vermogende klanten met meer dan 2,5 miljoen euro krijgen zelfs een negatieve rente van 0,5 procent voor de kiezen. Rabobank en ING houden de troefkaarten nog tegen de borst. De kans is groot dat ze vroeg of laat de rente ook verlagen naar het nulpunt.


ABN Amro is de eerste bank uit de top-3 die geen rente meer gaat verstrekken. Hiermee is het overigens niet de eerste bank. De kleinere Triodos bank maakte de stap al in april 2017.


Negatieve rente alleen voor grote spaarders

Het merendeel van de spaarders bij ABN hoeft geen negatieve rente te betalen. Circa 95 procent van de spaarders heeft niet meer dan €100.000 op de rekening staan. De bank beloofde eerder dat dit de grens is voor een negatieve spaarrente. De huidige 2,5 miljoen euro ligt nog ver boven deze grens, wat voor de bank ruimte biedt om het limiet te verlagen in de toekomst.


Gaan ook Rabobank en ING over op 0 procent?

Zelf doen ze daar op dit moment geen uitspraken over. De terughoudendheid is begrijpelijk, banken gaan zo voorzichtig mogelijk te werk. Een negatieve spaarrente is nog nooit eerder voorgekomen en ook het schrappen van de rente is een unicum. Hoe spaarders hierop reageren is niet bekend, wat banken nerveus maakt. Ondanks de terughoudendheid wijst de historie echter uit dat de grote banken elkaar tot op de procentpunt volgen. We durven de stelling wel aan dat het wachten is tot alle grote banken geen spaarrente meer bieden.


Lees het volledige artikel op wegwijs.nl

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page