top of page
  • SevenEight

WOZ-bezwaar kan korting op hypotheekrente kostenBinnenkort ploft de WOZ-beschikking van de gemeente bij je op de mat of in je mailbox. Je kunt verwachten dat de waarde van jouw woning fors hoger wordt ingeschat. Net als in de vorige vier jaar overigens. Door de stijging van de huizenprijzen wordt een record WOZ-waarde voorzien. Hiermee stijgt ook jouw woonbelasting. Je kunt bij de gemeente bezwaar maken, om zo de WOZ-waarde naar beneden te krijgen. Dat kan je wel korting op de hypotheekrente kosten!


Even terug naar de basis. De gemeente bepaalt wat jouw woning waard is. Voor deze bepaling wordt onder andere gekeken naar woningen in de buurt. Dat is niet altijd een goede vergelijking. Huizen in de buurt kunnen bijvoorbeeld een uitbouw, dakkapel of ander uitbreiding hebben.


Bezwaar maken WOZ Ben je het niet eens met de gemeente? In dat geval kan je binnen zes weken bezwaar maken bij de gemeente. In de (online) brief staat hoe je dat kunt doen. Het is ook aan te raden het taxatierapport van de gemeente online op te vragen. Hierin staat de onderbouwing van de totstandkoming van de WOZ-waarde.


Woonbelasting stijgt bij hogere WOZ-waarde Een reden om een lagere WOZ-waarde te willen, is de hoogte van de verschillende woonbelastingen. De bij de gemeente bekende woningprijs bepaalt namelijk de hoogte van de:

  • Onroerendezaakbelasting (OZB)

  • Waterschapsbelasting

  • Eigenwoningforfait

  • Eventueel erfbelasting wanneer je een woning erft


Wanneer je bezwaar maakt en dit resulteert in een lagere WOZ-waarde, daalt de maandelijkse belasting die je betaalt. Mooi meegenomen!


Lees het volledige artikel op findigo.nl

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page