Heb je een woning gekocht en overweeg je jouw ‘oude’ huis in de verhuur te zetten? Hiermee haak je aan op een populaire trend, ook onder particulieren. Zorg wel voor een goede voorbereiding. Zo heb je op zijn minst toestemming nodig van de geldverstrekker. Zonder deze toestemming loop je de kans de hypotheek direct in één keer te moeten aflossen. Dat moet je wel kunnen opbrengen, om een gedwongen verkoop te voorkomen.
Een woning in verhuurde staat wordt bij een taxatie doorgaans lager gewaardeerd dan wanneer er geen huurcontract op rust. Om de risico’s voor geldverstrekkers te beperken, is in veel hypotheekakten opgenomen dat de woning niet verhuurd mag worden zonder toestemming.
Risico’s woning verhuren zonder toestemming Naar verwachting wordt ongeveer 5% toch verhuurd zonder permissie van de geldverstrekker. Huizenbezitters gaan er vanuit dat geldverstrekkers hier niet achter komen. Vrij naïef, aangezien dit eenvoudig achterhaald kan worden bij de gemeente. De gevolgen hiervan kunnen fors zijn:
Lening direct opeisbaar bij verhuur zonder toestemming In de gemiddelde hypotheekakte is opgenomen dat de lening direct opeisbaar is wanneer zonder toestemming wordt verhuurd, verpacht of in gebruik is gegeven. Dit betekent dat je de hypotheek in één keer moet aflossen. Vaak lukt dat niet zonder de woning te verkopen. Een dergelijke gedwongen verkoop levert nooit de hoofdprijs op, waardoor je mogelijk een restschuld overhoudt.
Lees het volledige artikel op hansenaaldering.nl
Comments