top of page
  • SevenEight

Woning gekocht maar spijt? Je hebt 3 dagen bedenktijd


Koop je een woning, dan heb je wettelijk gezien recht op drie dagen bedenktijd. Binnen deze periode kan je alsnog afzien van de koop, ook al is de koopakte al getekend. Je hoeft daarbij geen reden op te geven en bent de koper geen boete verschuldigd. Houd goed in de gaten dat je op tijd bent met het afblazen van de koop, anders kun je alsnog een forse claim verwachten.


De bedenktijd geldt voor de particuliere huizenkoper. Zakelijke investeerder die een huis kopen kunnen zich niet beroepen op de wettelijke bepaling.

Woning kopen: let op de start en het eind van de bedenktijd Op het eerste gezicht lijkt de termijn van drie dagen duidelijk en nauwelijks vatbaar voor misverstanden. Toch zijn het de onderstaande details die het alsnog ingewikkelder maken.

  • De bedenktijd begint op de dag nadat het voorlopig koopcontract is getekend

  • Zaterdag en zondag gelden als één dag

  • De bedenktijd eindigt nooit in het weekend, het schuift door naar de maandag

Naast het bovenstaande tellen feestdagen niet mee en vervalt de bedenktijd bij herhaalde koop. Meer over de exacte bedenktijd lees je in dit eerdere artikel.

Wat als je te laat bent en toch wilt afzien van de koop? Is de bedenktijd verstreken, dan kan je alleen onder de koop uit door de overeenkomst te verbreken die je met de verkoper hebt gesloten. In standaard koopcontracten is opgenomen dat je dit op een boete komt te staan. Deze boete kan oplopen tot 10 procent van de koopsom. Dat kan zo maar een financiële strop van € 30.000 of meer opleveren bij de koop van een gemiddelde woning. Hierbij gaan we er vanuit dat er geen andere ontbindende voorwaarden van toepassing zijn. De koper moet dus aantoonbaar in gebreke blijven.


Lees het volledige artikel op wegwijs.nl

13 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page