- SevenEight
Verzilverhypotheek afsluiten? Let op deze risico’s

De verzilverhypotheek is een welkome nieuwe hypotheekvorm, al zijn veel 55-plussers niet op de hoogte van het fenomeen. Met dit type hypotheek haal je geld uit stenen, bijvoorbeeld als aanvulling van je pensioen of het financieren van een verbouwing. Los van de voordelen is een verzilverhypotheek niet vrij van risico’s. Reden voor De Autoriteit Financiële Markten (AFM) om er een rapport over te schrijven.
Bij een verzilverhypotheek maak je gebruik van de overwaarde op je woning. Kort gesteld wordt de overwaarde alvast aan je uitgekeerd, terwijl je nog wel in de woning kan blijven wonen. De uitkering kan in één keer of als periodieke bedrag. Het komt er dus op neer dat je de uitgekeerde overwaarde leent van de geldverstrekker. De rente hoef je niet van je spaargeld te betalen maar wordt opgeteld bij je overige hypotheekschuld. Meer over de verzilverhypotheek lees je in dit artikel.
De risico’s van een verzilverhypotheek Het afsluiten van een hypotheek is nooit helemaal vrij van risico’s. Hetzelfde geldt voor een verzilverhypotheek. De AFM noemt onder andere:
De hypotheekschuld neemt niet af maar wordt juist groter. Tijdens de looptijd wordt de rente bijgeschreven op de restschuld, hierdoor ontstaat een rente-op-rente effect.
De woning kan sneller onder water komen te staan, bijvoorbeeld in een recessie. In dat geval kan je worden gedwongen om te verhuizen om een restschuld te voorkomen.
Lees het volledige artikel op wegwijs.nl