top of page
  • SevenEight

Verlaging hypotheekrenteaftrek: hoe zat het ook alweer?


De hypotheekrenteaftrek wordt stapsgewijs afgebouwd. Na Prinsjesdag stond deze afbouw weer in de schijnwerpers. Je zou hierdoor kunnen denken dat het om nieuwe overheidsplannen gaat. Niets is minder waar. Al langer is bekend hoe de hypotheekrente jaarlijks beperkt wordt. We zoomen in op de wijzigingen en de gevolgen voor jouw financiën.


Eerst even terug naar de basis. Met de hypotheekrenteaftrek krijg je een deel van de betaalde hypotheekrente terug. De betaalde rente mag je aftrekken van het inkomen waar je belasting over betaald. Al in 2014 is een start gemaakt met het afbouwen van dit voordeel voor huiseigenaren.


Afbouw hypotheekrenteaftrek In 2014 heeft de overheid besloten om de hypotheekrenteaftrek jaarlijks met 0,5 procent te verlagen. Eindpunt is 2042, wanneer de maximale aftrek moet uitkomen op 37 procent. In 2020 is besloten de beperking te versnellen. Jaarlijks wordt het aftrekbare percentage met 3 procent verlaagd. Door de versnelling wordt het eindpunt van 37 procent eerder bereikt, namelijk in 2023.


Alleen hogere inkomens merken het De afbouw van de hypotheekrente is alleen relevant voor (gezamenlijke) inkomens tot €68.507. Het in een bepaald jaar geldende percentage dat je mag aftrekken geldt ook voor andere aftrekposten. Denk hierbij aan taxatie- notaris- en advieskosten.


Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl

11 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page