top of page
  • SevenEight

Verkiezingen en de woningmarkt: wat willen de grootste partijen?


De verkiezingsrook is opgetrokken. Links blijft gehavend achter op het politieke slagveld. Naast winnaar VVD weet D66 vriend en vijand te verrassen met een solide tweede plaats. De PVV is hekkensluiter van de top-3. Wat willen deze partijen op belangrijke woonthema’s als nieuwbouw, hypotheekrenteaftrek en duurzaam wonen?


Nieuwbouw Het woningtekort is nijpend. Alle drie de partijen willen de woningschaarste landelijk aanpakken. Verder pleiten alle partijen uit de top-3 voor meer diversiteit in de bouw. Hierdoor moeten ook starters en senioren een woning kunnen vinden die aansluit bij hun levensfase. Hierin verschillen de partijen:

  • VVD: Er komt een nationaal bouwfonds en de lasten voor bouwers worden verlaagd. De focus bij nieuwbouw ligt op betaalbare koop- en huurwoningen. Er kan zowel binnen als buitenstedelijk gebouwd worden. Om te zorgen dat bouwgrond benut wordt, komt er speciaal hoger OZB-tarief voor onbebouwde woning grond.

  • D66: Inzetten op meer bouw in alle delen van het land. Om woningbouw mogelijk te maken is D66 bereid de uitstoot van landbouw, industrie of verkeer terug te dringen. Er komt er een crisisbouwfonds om te voorkomen dat nieuwbouw stil komt te liggen bij een economische crisis. Innovatief bouwen moet worden gestimuleerd. Door woningen deels in een fabriek te maken, gaat de bouw sneller, beter én goedkoper. In een fabriek geproduceerde woningen kunnen ook makkelijker worden aangepast. Zo kunnen woningen eenvoudiger voldoen aan woonwensen in iedere levensfase.

  • PVV: Er moet meer én sneller bouwgrond beschikbaar komen. Bouwvergunningen moeten bovendien sneller worden verstrekt. Vooral in het middensegment moeten meer huizen komen, zowel voor koop als huur.


Lees het volledige artikel op 100procentverzekerd.nl

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page