top of page
  • SevenEight

Veel starters benutten regelingen voor woningaankoop niet


Wil je als starter een woning kopen? Ondanks de gedaalde woningprijzen blijft het kopen van een eerste woning uitdagend. Diverse gemeenten en organisaties bieden regelingen aan die koopstarters ondersteunen bij het financieren van een woning. Het probleem is onbekendheid onder starters, waardoor in de praktijk weinig gebruik van gemaakt wordt van de regelingen.


In opdracht van minister de Jonge deden Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) onderzoek naar de verschillende oplossingen die starters aan een eerste woning kunnen helpen. Op dit moment zijn er maar liefst 18 regelingen beschikbaar, met nog zes in ontwikkeling.


Vijf regelingen voor starters

Met 18 mogelijke oplossingen zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Om het behapbaar te houden, kun we het verdelen in de volgende categorieën:


  • Financieringsinstrument

Er gelden verruimde leennormen als een koopwoning te duur is om met een reguliere hypotheek te financieren. In dat geval kun je een aanvullende lening krijgen. Over die lening hoef je in de eerste periode nog geen rente of aflossing te betalen. Na een bepaalde periode wordt periodiek getoetst of je financieel in staat bent om de lening terug te betalen.


0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page