top of page
  • SevenEight

Veel koopstarters lenen boven de norm


De AFM maakt zich zorgen over het leengedrag van starters op de woningmarkt. Ze lenen relatief veel in verhouding tot hun inkomen, geven vaak hun studieschuld niet door en stapelen soms leningen. Kortom, ze doen er alles aan om in deze woningmarkt toch in aanmerking te komen voor een eigen woning.


Tussen de 20 en 40 procent van de koopstarters lijkt een hogere hypotheek te hebben dan de wettelijke norm voorschrijft. Het gaat in die situatie om bedragen tussen de €50.000 en €70.000. Dit wil overigens niet automatisch zeggen dat banken te ruim zijn in de geldverstrekking. Wie bijvoorbeeld verduurzaamt, kan ruimer lenen dan de norm.

Studieschuld wordt soms verzwegen In 2018 had ruim twee op de vijf koopstarters een studieschuld. Circa 10 procent daarvan meldde deze schuld vermoedelijk niet aan de hypotheekverstrekker. Recent consumentenonderzoek wijst erop dat dit probleem inmiddels groter is. Het opgeven van de studieschuld is verplicht. Eerder pleitte de AFM voor een registratie (BKR) van de studieschuld. Dit plan werd door het ministerie van onderwijs van tafel geschoven, met als reden ‘lenen moet voor elke student noodzakelijk blijven’. Dat laatste is een goed streven. Vreemd is wel dat de studieschuld hierdoor een soort status apart krijgt.


Lees het volledige artikel op wegwijs.nl

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page