top of page
  • SevenEight

Variabele hypotheekrente scheelt vaak honderden euro’s per maand


Huizenkopers kiezen steeds vaker voor een variabele rente, in tegenstelling tot een jaar eerder. Deze verschuiving komt door de gestegen hypotheekrente van vooral langer vaststaande rentetermijnen. Met een variabele rente liggen je maandlasten al snel € 700 lager dan met een 30 jaar vaste rente.


In september is er voor meer € 1 miljard aan hypotheken afgesloten met een variabele rente of een rente die maximaal één jaar vast staat. Dit is een stijging van 47% in vergelijking met begin van het jaar. Hoewel een variabele rente aan populariteit wint, is het aandeel van langer lopende rentes nog wel iets groter.


Vooral rentes met lange looptijd hard gestegen

Rentes zij over het algemeen hoger naarmate de looptijd langer is. Dit verschil is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Zo is de laagste rente voor 30 jaar vast sinds begin van het jaar ruim 3 procent gestegen. De stijging van de laagste variabele rentes bedraagt net geen 0,6%. Reden voor het verschil is het risico dat geldverstrekkers lopen bij rentebewegingen in op de financiële markt.


De impact van de sterke stijging op je maandelijkse lasten is groot. Zo betaalde je in januari, met een hypotheek van € 400.000, al snel € 1.000 minder wanneer je de rente voor 30 jaar vastzette. Kijken we naar de variabele rente, dan blijkt het effect minder heftig. Het verschil in maandlasten is nog geen € 200.


6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page