top of page
  • SevenEight

Studieschuld verzwijgen bij hypotheekaanvraag? Bank kan schuld opeisen

Bijgewerkt op: 23 nov. 2021


Er is nogal wat controverse rondom het opgeven van je studieschuld bij het aanvragen van een hypotheek. Hoewel het verplicht is, geeft lang niet iedere oud-student deze lening bij DUO netjes op. De druk om studieschulden automatisch te registreren neemt toe. Ook nu al is het overigens geen aanrader om het te verzwijgen.


Banken en geldverstrekkers moeten controleren of jij een nieuwe lening verantwoord kan dragen, om de kans op financiële problemen te verkleinen. Hoeveel je verantwoord kunt lenen is vooral afhankelijk van je inkomen en openstaande schulden. Schulden moeten namelijk afgelost worden. Dit bedrag kan je niet besteden aan het aflossen van je hypotheek. Bij schulden wordt standaard twee procent van de oorspronkelijke leensom in mindering gebracht op je inkomen.


Studieschuld staat niet in BKR Leningen die langer lopen dan één maand en hoger zijn dan € 250 worden standaard geregistreerd bij stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo wordt bv. jouw mobiel, als die op afbetaling is gekocht en meer dan het plafond kost, geregistreerd. Geldverstrekkers kunnen in het BKR al jouw lopende leningen inzien en dus in mindering brengen op je maximale hypotheekbedrag. De studielening is echter niet opgenomen in het BKR. Toch ben je wél verplicht deze lening door te geven aan de geldverstrekker.


4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page