top of page
  • SevenEight

Schenken aan je kind? Beperk belasting met schenking op papier


Heb je vermogen dat je wilt schenken aan je kind? Al snel komt de Belastingdienst een deel van de gift opeisen. Het risico op deze schenkbelasting wordt kleiner als je schenkt op papier. Deze manier van schenken kan ook als je het geld nu nog niet hebt, bijvoorbeeld omdat het in je huis of een aandelenportefeuille zit. Wil je fiscaal vriendelijk schenken op papier? Houd je aan de regels, anders ziet de Belastingdienst het alsnog als een reguliere schenking.


Met schenken op papier krijgt de ontvanger de gift pas op een later moment. Dit kan na het overlijden van de gever zijn. Op dat moment wordt de schenking afgetrokken van de erfenis, zodat over een lager bedrag erfbelasting betaalt hoeft te worden. Ook bij leven kan schenken op papier fiscale voordelen opleveren.


De schenking wordt schuld

Een schenking op papier moet worden geregeld bij de notaris. Daar stel je op welk bedrag je wilt schenken en aan wie. Eenmaal notarieel vastgelegd wordt de schenking gezien als een schuld waarover je jaarlijks rente moet betalen. De rente is door de overheid vastgesteld op zes procent. Je kind hoeft geen belasting te betalen over de rente die hij of zij ontvangt.


Voorbeeld van schenking op papier

John wil in de toekomst €25.000 schenken aan zijn dochter Sandra. Dit bedrag mag hij eenmalig belastingvrij schenken aan zijn dochter. John besluit de schenking op papier te regelen. Hij moet vanaf nu jaarlijks zes procent rente (€1.500) aan Sandra betalen, die daar geen belasting over hoeft te betalen. In de komende tien jaar schenkt John op deze manier €15.000 extra.


Lees het volledige artikel op wegwijs.nl

3 weergaven0 opmerkingen
bottom of page