Maar liefst 80 procent van de kopers houdt bij het afsluiten van de hypotheek geen rekening met een mogelijke scheiding. Op zich begrijpelijk. Nadenken over nieuwe meubels en het inrichten van de tuin stemt vrolijker. Toch is het goed de gevolgen van een scheiding in kaart te brengen. Het komt relatief vaak voor en kan, naast emotionele schade, nare consequenties hebben voor huis en hypotheek. Overkomt het jou? Dan kun je op de volgende manier huis en hypotheek verdelen.
Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen of staat jullie hypotheek op beide namen, dan kan uit elkaar gaan ingewikkelder worden dan het al is. In dat geval is de hypotheek van jullie beiden en moet dus ook verdeeld worden naar eigendomsverhouding. Over het algemeen is deze verhouding 50/50 en ben je dus voor de helft eigenaar van de woning. De verdeling van de hypotheek kan grofweg op twee manieren:
1. Verkopen
Veel hypotheken zijn afgesloten op basis van twee inkomens. Grote kans dat jij of je partner de hypotheek niet alleen kan betalen. In dat geval moet de woning worden verkocht. De verkoop kan twee kanten opgaan, je houdt een overwaarde of restschuld over. In beide gevallen wordt de winst en verlies naar eigendomsverhouding verdeeld.
Lees het volledige artikel op hansenaaldering.nl
Comments