top of page
  • SevenEight

Rabobank overstag met risicoklasse hypotheek


De Rabobank past als eerste grote hypotheekverstrekker automatisch de risico-opslag van hypotheken aan. Het voordeel voor jou is dat je vaak een lagere hypotheekrente betaalt als je risico-opslag omlaag gaat. Te verwachten valt dat andere grote hypotheekverstrekkers het voorbeeld volgen en ook overstag gaan.


Relatief kleinere hypotheekaanbieders zoals Allianz, ASR en Obvion passen al automatisch de risico-opslag aan. Een partij als Allianz is groot in verzekeringen. Op hypotheekgebied zit het meeste volume toch bij de grotere banken. De in verhouding kleinere hypotheekverstrekkers bedienen zo’n 20 procent van de markt.


Risico-opslag in een notendop

Hypotheekverstrekkers houden rekening met een bepaald risico bij het afsluiten van een hypotheek. Leen je meer, dan loopt de bank in principe een hoger risico en betaal je meer (opslag). Bij het berekenen van de exacte risico-opslag kijken banken naar de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de woningwaarde. Deze verhouding wordt ook wel Loan to Value (LTV) genoemd. Hoe hoger de LTV des te hoger de risico-opslag.


Voorbeeld vaststellen LTV

Jessica heeft enkele jaren geleden een woning gekocht met een waarde van €275.000. Bij de koop van de woning heeft zij voor hetzelfde bedrag een hypotheek afgesloten. Haar LTV is daarmee 100%. Na aflossen bedraagt Jessica’s hypotheekschuld nu €250.000 en de woningwaarde is gestegen naar €315.000. Door de hypotheek te delen door de woningwaarde komt haar LTV uit op 79%.


Lees het volledige artikel op JJMeijer.nl

3 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page