top of page
  • SevenEight

Rabobank: koopstarter kanarie in de kolenmijn?


Rabobank verwacht dat de coronacrisis vanaf het eerste kwartaal volgend jaar effect zal hebben op de woningmarkt. Eerder ging de bank nog uit van dalende huizenprijzen eind dit jaar. Reden voor de verschuiving is de werkloosheid, die langer op peil blijft door de steunmaatregelen van de overheid. Als kanarie in de kolenmijn noemt Rabobank het toenemende aantal kopers onder de 35 jaar. Gelukkig is al te veel somberheid niet nodig. Naar verwachting gaat het om een tijdelijke en beperkte terugval.


Voor 2020 is er nog geen vuiltje aan de lucht. Het kwartaalbericht meldt wederom een sterk jaar op de huizenmarkt en voorspelt dat huizen gemiddeld 7 procent duurder zullen worden.


Werkloosheid omhoog door afbouw steunmaatregelen 

De werkloosheid is weliswaar hard gestegen maar toch minder dan verwachting. De stimuleringsmaatregelen hebben hier ongetwijfeld aan bijgedragen. Deze steun is echter niet voor altijd. Door een geleidelijke afbouw verwacht Rabobank dat het aantal reorganisaties en faillissementen de komende kwartalen zal gaan stijgen. In het verlengde hiervan staan banen op de tocht. Het verliezen van een baan, of de angst hiervoor, heeft gevolgen voor de woningmarkt. Kopers worden voorzichtiger naarmate ze minder zekerheid hebben over de financiële vooruitzichten.


Tot en met juli wisselden er ruim 129.000 bestaande koopwoningen van eigenaar: 6,7 procent meer dan in de eerste zeven maanden van 2019. Rabobank verwacht dat in de tweede helft van 2020 juist een daling. Door de sterke start van het jaar worden desondanks 220.00 verkopen verwacht over heel 2020. Een aantal dat volgend jaar naar verwachting terugloopt tot circa 190.000.


Lees het volledige artikel op wegwijs.nl

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page