top of page
  • SevenEight

Partneralimentatie gewijzigd. Wat zijn de gevolgen?In 2020 veranderen er, naast de standaard jaarlijkse indexering, twee belangrijke zaken aan de partneralimentatie. De aftrekbaarheid wordt beperkt en bij nieuwe echtscheidingen wordt de maximale duur van de partneralimentatie teruggebracht naar vijf jaar. Tot voor kort was dit nog twaalf jaar. Wel gelden er enkele uitzondering rond de beperkte looptijd.


Wanneer je met je ex-partner regelingen hebt getroffen in een echtscheidingsconvenant, zijn de nieuwe wettelijke regels niet direct van toepassing en zijn er nauwelijks gevolgen. De situatie ligt anders als de wettelijke bepalingen worden aangehouden. De onderstaande wijzigingen rond partneralimentatie kunnen een negatieve invloed hebben op je financiële situatie.


Verhoging alimentatie met 2,5%

Inflatie maakt het leven duurder en daardoor stelt de overheid elk jaar vast met welk percentage de alimentatie omhoog moet. Dit jaar is de wettelijke verhoging vastgesteld op 2,5 procent. Betaalde je in 2019 nog €650 aan alimentatie, dan zal dat in 2020 oplopen tot €666,25. De betaler van de alimentatie is verantwoordelijk om zelf het bedrag te verhogen. Al kan het als ontvanger geen kwaad om je ex-partner te wijzen op deze verandering.


Duur partneralimentatie verkort

Tot en met 31 december 2019 was de maximale termijn om partneralimentatie te betalen 12 jaar. Vanaf 2020 is deze termijn de helft van de huwelijksduur (of partnerschapsregistratie) met een maximum van 5 jaar. Bij een huwelijk van tien jaar of meer, betaal je dus maximaal vijf jaar partneralimentatie.


Lees het volledige artikel op boudesteyn.nl

3 weergaven0 opmerkingen

Komentáře


bottom of page