top of page
  • SevenEight

Oversluiten hypotheek zorgt voor record aanvragen


In 2019 is een recordaantal van 430.076 hypotheken aangevraagd. Dit record is niet veroorzaakt door kopers van een woning. Vooral huiseigenaren die massaal hun hypotheek oversluiten droegen bij aan de groei. Vanaf juli vorig jaar zette de hypotheekrente een verdere daling in. Dit zorgde in totaal voor 27,5 procent meer aanvragen dan het jaar ervoor. In deze cijfers zijn ook aanvragen voor een tweede hypotheek opgenomen, voor eigenaren die willen verbouwen.


Medio vorig jaar daalde de toch al lage hypotheekrente nog verder. Wie afgelopen oktober koos voor het oversluiten van zijn hypotheek of een tweede hypotheek nam, betaalde gemiddeld 1,70 procent. Hiermee lag de hypotheekrente maar liefst 0,40 procent lager dan twee maanden eerder. Op een woning van €300.000 een verschil van €1.200 op jaarbasis.


Oversluiten hypotheek populair bij gepensioneerden

Vooral gepensioneerden ondernamen massaal actie met het verhogen of oversluiten van hun (aflossingsvrije) hypotheek. Met name het oversluiten was in trek, gezien de stijging van 147 procent ten opzichte van 2018.


Daarnaast is merkbaar dat veel huiseigenaren ervoor kiezen om te verbouwen in plaats van te verhuizen. Voor het financieren van de verbouwing werd een tweede hypotheek of consumptief krediet afgesloten. Er werd minder uit eigen zak bijgedragen. Verbouwers brachten net geen €6.000 mee aan eigen geld, 26 procent minder dan in het voorgaande jaar.


Lees het volledige artikel op findigo.nl

5 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page