top of page
  • SevenEight

Oversluiten hypotheek: welke hypotheekvorm kies je?


Afgelopen kwartaal is het aantal oversluitingen van de hypotheek ruim verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Veel oversluiters kozen ervoor om een deel van hun hypotheek aflossingsvrij te houden. Het voordeel is dat er tijdens de looptijd geen maandelijkse aflosverplichting geldt. Alternatieve hypotheekvormen zijn de lineaire of annuïtaire hypotheek, met elk eigen voor - en nadelen.


Een aflossingsvrije hypotheek is precies zoals het klinkt. Je betaalt geen aflossing zolang je hypotheek loopt. Maandelijks wordt alleen de rente afgeschreven. Hierdoor zijn de maandlasten bij deze hypotheekvorm relatief laag. Het ontbreken van de aflossing betekent uiteraard niet dat je het geld cadeau krijgt. Aan het einde van de looptijd of bij verkoop wordt de schuld in één keer afgelost.

Risico’s niet aflossen hypotheek Omdat je niet aflost op je hypotheek moet je aan het einde van de looptijd of bij verkoop in één keer de schuld aflossen. Niet iedereen hield hier rekening mee. Zeker in een markt met dalende prijzen kan dit tot problemen leiden, bijvoorbeeld wanneer de verkoop van de woning onvoldoende oplevert om de nog openstaande schuld af te lossen.

Om aflossen te stimuleren zette de overheid in 2013 een streep door de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken. Je betaalt dus de volle mep aan rente als je die toch afsluit. Aflossingsvrije hypotheken die zijn afgesloten voor 2013, annuïtaire- en lineaire hypotheken hebben nog wel recht op hypotheekrenteaftrek.


Lees het volledige artikel op wegwijs.nl

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page