top of page
  • SevenEight

Onrust in olieland: meer betalen aan de pompGing je in augustus tanken bij een Shell station, dan betaalde je gemiddeld € 1.636 voor een liter Shell Fuelsave. De kans is groot dat de rekening binnenkort hoger uitvalt. Het is namelijk nogal onrustig in olieland. Afgelopen weekend kwam de grootste klap. Een Saudisch olieveld werd aangevallen met geavanceerde drones. De prijs van olie ging meteen door het dak door deze ruwe verstoring van de olieproductie. Grote kans dat je dit gaat merken aan de pomp.


Door de aanvallen is circa vijf procent van de wereldwijde productie aan olie gesaboteerd. Dit zorgde voor een stijging van de prijzen die nog nooit eerder is vertoond. Na uitschieters van 19 procent stijgingen daalde de prijzen weer iets na de eerste schrik. Het effect blijft echter groot.


Al langer onrustig

De aanval op de olievelden is niet het eerste incident dat de prijs opdrijft. Eerder al was het onrustig in Libië en brak er een revolutie uit in Venezuela. Landen die relatief belangrijk zijn voor de beschikbaarheid van olie. Belangrijk is ook de zwaardere sancties die de Verenigde Staten aan Iran heeft opgelegd. Als gevolg van die sancties werden schepen met olie in beslag genomen en nam zowel de onrust als de prijs toe.


Lees het volledige artikel op boudesteyn.nl

5 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page