top of page
  • SevenEight

Ongekende stijging woningprijs. Aanbod blijft schaars


In de lijn met vorige maanden is het record voor prijsstijgingen op de woningmarkt weer verbroken. In de maand juli waren bestaande koopwoningen 16,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Ook de NVM zag de woningprijzen ongekend hard stijgen. Voorlopig komt er geen nog geen eind aan de krapte op de woningmarkt, zo is de verwachting.


De door het CBS geregistreerde prijsstijging over juli is de grootste meer dan twintig jaar. De laatste keer dat dit voorkwam was in oktober 2000. In 2013 bereikten de woningprijzen van bestaande woningen een dieptepunt. Sindsdien is de trend opwaarts, met een afvlakking in 2019. Daarna kwam de vaart er weer goed in. In vergelijking met het dal in juni 2013 ligt de gemiddelde huizenprijs nu ruim 74 procent hoger.


Gemiddelde huizenprijs naar vier ton Het CBS rapporteert een actuele huizenprijs van €395.786. Het NVM geeft bij de laatste meting aan dat de gemiddelde woning voor €410.000 is verkocht. Het verschil kan meerdere oorzaken hebben. Zo neemt de NVM de daadwerkelijke verkoop bij de makelaar als meetmoment. Het CBS gaat uit van de overschrijving bij de notaris, die pas later plaatsvindt. De NVM neemt daarnaast alleen woningen mee die door eigen makelaars zijn verkocht.


Dip in woningverkopen

In juli van dit jaar zijn er bijna 16 procent minder koopwoningen van eigenaar gewisseld, in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Deze trend is ook zichtbaar op de markt van nieuwbouw-koopwoningen. De daling in het aan verkopen heeft niks te maken met een verminderde de vraag, maar alles met het gebrek aan aanbod. Kopers willen wel maar kunnen simpelweg geen betaalbare koopwoning vinden die aan de woonwensen voldoet.


Lees het volledige artikel op hansenaaldering.nl

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page