top of page
  • SevenEight

Nog geen definitief energielabel? Vraag hem nu nog voordelig aan!


Na meerdere reprimandes van de Europese Commissie wil minister Ollongren per januari 2021 een nieuw energielabel invoeren. Het is de bedoeling dat woningen ter plekke beoordeeld worden op hun energieprestatie. De aanvraag van een label wordt hierdoor tot tien keer zo duur. Diverse politieke partijen zijn niet enthousiast en pleiten ervoor het energielabel eenvoudig en goedkoop te houden. Tot nu toe zonder resultaat. Heb je zelf nog geen definitieve versie? Snel actie ondernemen kan lonen.


De Europese Unie heeft sinds 2008 een energielabel verplicht gesteld bij de verkoop of verhuur van een woning. Het doel is woningkopers stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. De verplichtstelling flopte in Nederland. Het ontbrak aan handhaving en was er veel onduidelijkheid. In 2012 werd de verplichting op de lange baan geschoven. Hiervoor werd Nederland op zijn vingers getikt en sinds 2015 is er een vereenvoudigd beoordelingssysteem ingevoerd. 


Sinds 2015 energielabel écht verplicht Sinds 2015 riskeert een verkoper of verhuurder een boete van maximaal €405 bij het ontbreken van een definitief energielabel. Het aanvragen van een label wordt online gedaan en is hierdoor eenvoudiger en goedkoper (€20 in plaats van €300). Via een webtool vul je tien vragen in over de woning en kan je relevante bewijsstukken uploaden. Een deskundige geeft op basis van deze gegevens een definitief energielabel af. Het eenmaal afgegeven label is 10 jaar geldig.


Lees het volledige artikel op findigo.nl

5 weergaven0 opmerkingen
bottom of page