top of page
  • SevenEight

NHG versoepelt regels na scheiding


Na een scheiding valt de koopwoning vaak ook onder te verdelen bezittingen. Voor mensen met een NHG hypotheek wordt dit in de toekomst makkelijker. Op dit moment ontkomen veel huiseigenaren niet aan de verkoop van de woning. De huizenprijs is namelijk zo hard gestegen dat het uitkopen van de ex-partner niet haalbaar is. De stichting achter Nationale Hypotheek Garantie past om die reden haar rekenmethode aan.


Stel je hebt in het verleden samen een huis gekocht voor € 220.000. Inmiddels is de waarde van deze woning gestegen naar € 280.000. De totale overwaarde bedraagt in deze situatie €60.000. Is er sprake van een scheiding en wil één van jullie in het huis blijven wonen? Degene die in de woning blijft is de ex-partner de helft van de overwaarde verschuldigd, in dit voorbeeld € 30.000.


Uitkopen ex-partner vaak een probleem na scheiding

Het uitbetalen van ex-partners is over het algemeen geen probleem als er weinig overwaarde is. Veel huiseigenaren zagen in de afgelopen jaren de overwaarde juist fors toenemen. Op zich positief, totdat je opeens de helft moet ophoesten uit eigen zak. Als dat niet lukt zijn er twee opties, het huis verkopen of een nieuwe lening sluiten. In veel situaties is het niet mogelijk om hiervoor te lenen in een nieuwe hypotheek. Het alternatief is een consumptief krediet, met als nadeel het risico op hogere maandlasten.


Schaarste woningen een probleem De stichting achter NHG zag dat meer mensen na een scheiding in de problemen komen. Als verkopen de enige optie is, moeten in ieder geval twee mensen op zoek naar andere woonruimte. Dat is in deze woningmarkt op zijn minst een uitdaging. Kopen is in die situatie geen optie en betaalbare huurwoningen zijn dun gezaaid. Dit terwijl NHG juist is bedoeld om dergelijke problemen daar waar mogelijk te voorkomen.


Lees het volledige artikel op findigo.nl

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page