top of page
  • SevenEight

Meer lucht voor starters bij koop eerste huisStarters die hun eerste woning kopen doen dit met steeds meer eigen geld. Dit blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Toch is dit voor veel startende kopers geen showstopper. In het tweede kwartaal nam het aantal hypotheekaanvragen van starters toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een lichtpuntje voor startende kopers is het toegenomen aanbod aan te koop staande woningen.


Het aantal hypotheekaanvragen door starters is met een kleine 11 procent gestegen. Deze stijging ligt net iets onder die van andere type woningkopers. Toch is de toename goed nieuws. Juist de jonge groep kopers had in het afgelopen jaar het meest last van de hoge prijzen en het tekort aan betaalbare starterswoningen.


Eigen geld nodig bij kopen starterswoning Bij het kopen van een woning mag je in 2020 tot 100 procent van de woningwaarde lenen. Voer je energiebesparende maatregelen door, dan is het maximale percentage 106 procent. Alle bijkomende kosten, zoals kosten voor de notaris, kan je niet meenemen in de hypotheek. Los daarvan bepaalt ook je inkomen jouw maximale hypotheek. De relatief hoge huizenprijzen zijn voor veel starters niet volledig met een hypotheek te financieren. Er is dus eigen geld nodig.


Hoeveel draagt de gemiddelde starter zelf bij? HDN maakt bij de categorie starter onderscheid in:

  • Starter jong: relatief jong en met een complex, vaak flexibel, inkomen. Laag hypotheekbedrag (met NHG) en lage woningwaarde. Deze groep is koploper eigen inleg. In het tweede kwartaal ging het gemiddeld om € 24.700, een stijging van +12,5% ten opzichte van een jaar eerder.

  • Starter hoog segment: starter die voor het eerst de (koop)woningmarkt betreedt. Met name met een relatief hoog inkomen en hypotheekbedrag (gemiddeld ongeveer €350.000). Voor deze groep zijn geen exacte cijfers bekend. Wel is duidelijk dat het percentage aanvragen waarbij tussen de € 10.000 en € 50.000 wordt ingelegd is gestegen van 49% naar 52%. Dit suggereert dat ook deze groep starters steeds vaker meer eigen geld moet inbrengen voor het kopen van een eerste woning.


Lees het volledige artikel op Boudesteyn.nl

2 weergaven0 opmerkingen
bottom of page