top of page
  • SevenEight

Kan jouw bank eenzijdig je rekening opzeggen?ABN AMRO verlaagde recent als eerste grootste bank de spaarrente naar 0,01 procent. Niet alleen met deze primeur haalde de staatsbank het nieuws. Een spaarrekening werd tegen de wil van een klant eenzijdig opgezegd. Dit terwijl het bij aanvang om een rekening voor onbepaalde tijd ging. Financieel klachtenloket Kifid stelt de bank in het gelijk. Kan ook jouw bank eerder gemaakte afspraken verbreken als dat beter uitkomt? Gelukkig ligt het genuanceerder.


De bovengenoemde situatie gaat over een Kapitaalmarktindex Rekening (KMIR). Het bijzondere aan deze rekening is de spaarrente, die bestaat uit de kapitaalmarktrente plus een opslag. Door deze constructie ontving de spaarder maar liefst 1,5 procent rente. Een rente waar geen reguliere spaarrekening zelfs maar in de buurt komt.


Geen looptijd, spaarrekening toch beëindigd

De rekening had bij het afsluiten in 1995 geen afgesproken looptijd en een variabele rente. Anders dan bij een deposito was dus niet vooraf bekend dat er een eind aan de rekening kon komen. Nu blijkt in de praktijk dat dit wel het geval is. De bank heeft in 2010 een opzegregeling geïntroduceerd en deze ook opgenomen in ‘de Voorwaarden ABN AMRO Kapitaalmarktindex Rekening 2018’. De bepaling luidt als volgt:


Lees het volledige artikel op Hansenaaldering.nl

4 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page