top of page
  • SevenEight

Hypotheek oversluiten: zo controleer je de boeterente


In 2020 sloegen oversluiters massaal hun slag. De reden? Een verdere daling van de toch al lage hypotheekrente. Met het oversluiten van je hypotheek kun je profiteren van een lagere rente. Goed voor lagere woonlasten. Oversluiten brengt vaak wel een boete met zich mee. Je verbreekt namelijk eerder dan afgesproken het contract met de geldverstrekker. Is de boete door de geldverstrekker berekend? Op deze manier kun je controleren of de berekening klopt.


Bij het afsluiten van je hypotheek heb je met de bank afgesproken hoe lang de rente vast staat. Deze overeenkomst biedt de geldverstrekker zekerheid van een vaststaand rendement tijdens die periode. Als je eerder meer aflost dan afgesproken of het contract vroegtijdig beëindigd, loopt de bank geld mis en kom jij het contract niet na. Op dat moment komt de boete in beeld.


Hypotheek oversluiten en boeterente In het verleden is er veel ‘te doen’ geweest over de berekening van de boeterente. Banken rekenden soms meer boete dan de daadwerkelijke terugval van inkomen. Dat mag nu niet meer en de berekening moet transparant aan je worden voorgelegd. In onderstaand voorbeeld leggen we uit hoe de boeterente wordt berekend en waarop je kunt letten als je de boete controleert.


Lees het volledige artikel op 100procentverzekerd.nl

8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page