top of page
  • SevenEight

Hypotheek in 2020: wijzigingen en nieuwe regels


Zoals ieder jaar verandert er na de jaarwisseling het een en ander rond hypotheken en wonen. Een deel van de wijzigingen werd eerder al op Prinsjesdag bekend gemaakt. Inmiddels zijn er meer details bekend en nieuwe maatregelen bijgekomen. Tijd voor een update, zodat je weet wat je volgend jaar kunt verwachten als je een hypotheek afsluit, er al één hebt of gewoon benieuwd bent wat er allemaal op stapel staat.


Laten we beginnen met de hypotheekrenteaftrek. Huiseigenaren met een bruto jaarinkomen van €68.507 of meer zien volgend jaar de hypotheekrenteaftrek verder afnemen. Het aftrekbare percentage komt in 2020 neer op 46 procent, waar deze groep nu de luxe heeft van 49 procent aftrek. Om dit even in perspectief te zien gaan we uit van een huiseigenaar die €6.750 aan aftrekbare rente betaalt. Hij of zij kan volgend jaar €202,50 minder aftrekken van het belastbare inkomen.


Wijzigingen Nationale Hypotheek Garantie per 2020

Je kunt volgend jaar alleen een hypotheek met NHG afsluiten als de aankoopprijs niet meer dan €310.000 bedraagt. Dit jaar bedraagt deze grens nog €290.000. Voor een NHG-hypotheek betaal je momenteel een eenmalige bijdrage van 0.90 procent. Deze bijdrage daalt in 2020 naar 0.70 procent. Dat lijkt een beperkte daling maar levert je toch €570 op bij een hypotheek van €285.000. Tot slot wordt oversluiten van een hypotheek zonder NHG naar één met lastiger. Per januari geldt dat de woningprijs bij oversluiten naar NHG niet hoger mag zijn dan de gestelde NHG-grens.


Lees het volledige artikel op boudesteyn.nl

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page