top of page
  • SevenEight

Hypotheek afsluiten in 2021: wijzigingen en nieuwe regels


Ieder jaar voert de overheid wijzigingen door rond het afsluiten van een hypotheek en het kopen van een woning. Dit jaar is het een aardig lijstje. Voorbeelden zijn het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers en het zwaarder meetellen van tweede inkomens. Wil jij volgend jaar een hypotheek afsluiten? Dit zijn de belangrijkste veranderingen.


  • Overdrachtsbelasting vervalt voor starters

Koopstarters tot 35 jaar hoeven vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Met deze afschaffing hebben starters minder eigen geld nodig en komt een eigen woning eerder binnen financieel bereik. Bij de aankoop van een woning van €275.000 scheelt dat al snel €5.500. Het kabinet moet deze maatregel nog bevestigen, evenals de exacte regels. Eén van de mogelijke voorwaarden is de beperking tot woningen van maximaal vier ton. Lees hier de voorwaarden die al eerder de ronde deden.


  • Beleggers gaan meer overdrachtsbelasting betalen

Minder goed nieuws is er voor investeerders die een woning willen kopen. Koop je in 2021 een woning waar je niet zelf in gaat wonen? Dan wordt de overdrachtsbelasting acht procent, in plaats van de huidige zes procent. Met deze maatregel hoopt de overheid de woningmarkt voor iedereen toegankelijk te houden. Het nieuwe tarief geldt ook voor ouders die voor hun kind een woning willen kopen en kopers van een vakantiehuisje.


  • Tweede inkomen telt zwaarder bij afsluiten hypotheek

Tweeverdieners kunnen in 2021 een hogere hypotheek krijgen. Het tweede inkomen gaat namelijk voor 90 procent meetellen. Nu is dit nog 80 procent. Wat is het verschil in de praktijk? Als voorbeeld nemen we een stel met twee bruto jaarinkomens van €36.000 en €24.000. Los van andere factoren kan het stel €7.571 extra lenen in de nieuwe situatie.


Lees het volledige artikel op findigo.nl

2 weergaven0 opmerkingen
bottom of page