top of page
  • SevenEight

Hypotheek aflossen met vakantiegeld of je koffers pakken?


Veel mensen ontvangen in mei de jaarlijkse financiële meevaller, ofwel vakantiegeld. Oorspronkelijk werd het vakantiegeld daadwerkelijk gebruikt om er een vakantie van te betalen. Tegenwoordig krijgt het steeds vaker een andere bestemming, zoals het aflossen van je hypotheek.


Iedere werknemer in loondienst heeft jaarlijks recht op vakantiegeld. De hoogte hiervan is acht procent van je bruto jaarsalaris. Bij ziekte loopt de opbouw door. Werk je meer uren dan in je contract is afgesproken? Ook over die uren moet vakantiegeld gerekend worden. Traditiegetrouw wordt vakantiegeld uitgekeerd in mei of juni. Dat is niet verplicht, je kan in overleg met je werkgever bespreken hoe en wanneer dit gebeurd.


Vakantiegeld vaak niet gebruikt voor vakantie

Niet iedereen gebruikt het vakantiegeld voor het financieren van een reis naar binnen of buitenland. Andere voorkomende doelen zijn:


  • Aflossen van schulden, waaronder de hypotheek.

  • Investering in de duurzaamheid van de woning.

  • Extra input voor grote uitgaven. Bijvoorbeeld voor de koop van een woning of auto.

  • Als financiële buffer bij onverwachte tegenslagen (zoals een kapotte auto of wasmachine). Volgens het Nibud is een gezonde buffer ongeveer €6.500 voor een alleenstaande en €10.000 voor een gezin met twee kinderen.


2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page