top of page
  • SevenEight

Huizenprijzen omlaag in de huidige Coronacrisis?


De huidige Coronacrisis is vooral een gezondheidscrisis. Naast persoonlijk leed ontkomen we ook niet aan de economische gevolgen. Ook op de woningmarkt heeft het virus zijn weerslag. Zo kan een streep door eerdere voorspellingen van de woningprijs. Het is nog te vroeg om alle gevolgen van de crisis te overzien. Verwacht in ieder geval dat forse prijsstijgingen voorlopig verleden tijd zijn.


Rabobank durfde als eerste grote bank een vooruitblik te geven in het Coronatijdperk. De bank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar minder hard stijgen dan eerst gedacht. Toch wordt alsnog een gemiddelde prijsstijging van twee procent voorzien.


Vertrouwen huizenkopers cruciaal In de huidige woningmarkt is bieden boven de vraagprijs vrij gebruikelijk. Soms ontkom je er zelfs niet aan, als je kans wilt maken op de woning. De vraag is in hoeverre daar verandering in komt. Voor veel mensen heeft de huidige crisis grote gevolgen, onder andere voor het inkomen. Denk aan de ZZP’er die minder opdrachten krijgt of een tijdelijk contract dat niet wordt voortgezet. Deze nieuwe realiteit maakt mensen voorzichtiger. Als je minder vertrouwen hebt in je eigen financiële situatie, werkt dat ook door in de prijs die je voor een woning over hebt. Daarnaast maken mensen eerder de keus om voorlopig toch maar even niet te verhuizen, waardoor zowel de vraag als prijs daalt.


Schaarste koopwoningen blijft Al jaren worden er in Nederland relatief weinig nieuwbouwwoningen gebouwd. In ieder geval minder dan het streefgetal van de overheid (75.000). De vraag naar woonruimte stijgt harder dan het aanbod. Deze huidige crisis brengt daar geen verandering in. Sterker nog, de kans is groot dat het aantal nieuwbouwwoningen verder terugvalt nu veel bedrijven tijdelijk stilliggen. Daarnaast heeft politiek Den Haag voorlopig andere prioriteiten dan het aanwakkeren van nieuwbouw. Een aanhoudende schaarste dempt de terugval in prijs.


Lees het volledige artikel op boudesteyn.nl

11 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page